JAK TO BYLO S TÍM JOGURTEM?

02.04.2014 10:30

 

Pokud jste v Bulharsku už aspoň týden a byli jste aspoň jednou nakupovat, víte, že chlaďáky jsou tady plné „kyslého mljaka“.

Pokud jste byli poučeni předem nebo pokud jste si už aspoň jeden půllitrový kelímek s „kyselým mljakem“ koupili, tušíte, že to není kysané mléko tedy zákys, ale normální bílý jogurt. Tedy normální není, je bulharský! Tudíž nejlepší na světě, protože Bulhaři jsou přesvědčení, že jogurt vymysleli.

Začala jsem tedy trochu pátrat po tom, kdo, kdy a jak vlastně jogurt vymyslel.

Podle dostupných informací je původ jogurtu neznámý, ale pravděpodobně znali lidé jogurt už v 5. tisíciletí před naším letopočtem v Asii. Bakterie, která způsobuje, že mléko se srazí a stane se z něj jogurt, se do mléka původně dostávala náhodně buď z rostlin nebo podle jiných výzkumů z nádob, které nomádi využívali pro skladování mléka a které byly vyrobeny z kozí kůže, která tyto bakterie mohla obsahovat.

Název jogurt pochází z turečtiny, kde slovo yogurt je odvozeno ze slova yoğurmak, které znamená srazit se. Na začátku 20. Století byl jogurt rozšířen především ve střední a západní Asii, Indii, na Balkáně a ve střední Evropě.

Stamen Grigorov (1878-1945), bulharský student medicíny v Ženevě, jako první podrobil výzkumu mikroflóru bulharského jogurtu. V roce 1905 popsal v něm přítomnou bakerii mléčného kvašení a nazval ji Bacillus bulgaricus (nyní se nazývá Lactobacillus delbrueckii subsp. Bulgaricus)

Grigorovovým výzkumem byl ovlivněn ruský nositel Nobelovy ceny biolog Ilja Iljič Mečnikov, který vytvořil hypotézu, že pravidelná konzumace jogurtu je příčinou neobvykle dlouhého života bulharských venkovanů. Věřil, že lactobacillus bulgarikus je nezbytný pro zdraví a svou prací pak popularizoval jogurt jako zdravý pokrm v celé Evropě.

Jako obchodní záměr poprvé jogurt využil Isaac Carasso, který v roce 1919 založil malou průmyslovou výrobnu jogurtu v Barceloně. Svoji společnost nazval Danone, což znamená „malý Daniel“ – po svém malém synovi.

A zajímavost nakonec: Jogurt, do kterého byl přidán ovocný džem, byl poprvé patentován v roce 1933 Radlickou mlékárnou v Praze!

Zdroj:

https://en.wikipedia.org/wiki/Yogurt#History

https://en.wikipedia.org/wiki/Lactobacillus_delbrueckii_subsp._bulgaricus

https://www.foodtimeline.org/foodfaq2.html#yogurt

—————

Zpět