Festival Surva, Kukeri v Perniku, poslední víkend v lednu

16.02.2014 00:00

Kukeri (bulharsky кукери, v jednotném čísle кукер, kuker) je tradiční bulharský rituál na zahnání zlých duchů prováděný lidmi v kostýmech. Ty pokrývají většinu těla a zahrnují dekorované dřevěné masky zvířat (občas dvouhlavé) a velké zvony kolem pasu. Kolem nového roku a před postní dobou kukeri chodí a tancují vesnicí, aby vyplašili zlé duchy s pomocí svých kostýmů a zvuku zvonů a aby pro vesnici na následující rok zajistili dobrou sklizeň, zdraví a spokojenost.

Kukeri tradičně navštěvují lidská obydlí v noci, aby "je slunce nechytilo na cestě". Když vesnici obejdou, shromáždí se na náměstí nebo na návsi, divoce tancují a rozveselují lidi. Rituál se liší region od regionu, ale jeho podstata zůstává v zásadě tatáž.

Festival Surva se koná každý rok pravidelně poslední víkend v lednu v Perniku (cca 30 minut jízdy ze Sofie) a podívaná stojí za to! Od rána do pozdního odpoledne probíhá promenáda folklorních souborů ve skvělých maskách. Shromažďují se na centrálním náměstí v Perniku a postupují před hlavní podium, kde mají krátké vystoupení. 

více info na www.surva.org

 

—————

Zpět