Festival růží Kazanlak 2014, neděle 8.6.2014

02.06.2014 13:26

Už od poloviny května v tzv. údolí thráckých králů probíhá sběr růží, ze kterých se destiluje růžový olej a z něj se pak vyrábí tradiční bulharská růžová kosmetika. 

 

Těsně před tím, než jsme se odstěhovali do Bulharska, byla jsem u své kosmetičky. Když uslyšela, že budeme žít v Bulharsku, hned mě poprosila, abych jí přivezla růžovou vodu, prý má děsně blahodárný vliv na pleť! A vzhledem k tomu, že je přeci jen "od fochu", říkala jsem si, že to přeci musím vyzkoušet. Přiznám se, že úplně nadšená nejsem, přesto se ze mne pomalu stává pravidelný exportér růžových mydélek, růžové vody a růžových tyčinek na rty.... 

 

Také proto když jsme se při jednom z víkendových výletů ocitli v blízkosti Kazanlaku, zašli jsme se podívat do místního muzea růží. Je to malá instituce, kde jsou vystaveny staré fotografie z dob, kdy se v okolí růže pěstovaly ve velkém a růžový olej se vyvážel do celého světa. Velmi milý průvodce (nebo prostě člověk, co tam prodával vstupenky - 3 leva dospělí, 1 leva děti), mám lámanou angličtinou nadšeně vypravoval o tom, jak byl na začátku 20. století růžový olej skutečným bulharském zlatem, jak desítky rodin obchodovaly s pařížskými parfuméry a vyváželi olej až do Ameriky, kolik stovek tun ročně šlo na export a jak celá oblast žila růžovým průmyslem. Pak ale veškeré aktivity skončily v rukou socialistického státu, který nevěděl, co s tím, export na západ skončil a růžový olej neuměli prodat ani spřáteleným státům východního bloku. Až v posledních letech po přechodu do soukromého vlastnictví se snaží místní opět růžovou mašinérii rozhýbat. 

 

Kromě toho, že v Sofii je stále víc obchodů, které se na růžové produkty specializují, je největším svátkem růží Festival v Kazanlaku. 

Podle toho milého muže z muzea, je vyvrcholením program na ukončení festivalu v neděli 8.6.2014

Prý z vrtulníku polévají celé město růžovou vodou!!, aby to tam autenticky vonělo!

Program:

9:00 hod - rose picking ritual - vesnice Enina (růže se sbírají velmi brzy už od 4 hodin ráno , aby na nich byla rosa, jinak je z nich mnohem méně oleje)

12:00 hod - slavnostní průvod , náměstí Seuthopolis

14:30 hod - mezinárodní folklorní festival, slavnostní ukončení festivalu, náměstí Seuthopolis

19:00 hod - slavnostní ukončení festivalu, náměstí Seuthopolis, koncert

 

 

—————

Zpět