Bulharské vynálezy aneb za co všechno můžeme být Bulharům vděční

26.03.2014 15:35

 

Možná budete, stejně jako já, překvapení, co všechno důležitého a potřebného Bulhaři vymysleli. Naštěstí nám o tom děti ve škole udělali prezentace a tak jsem zase o něco chytřejší a můžu se podělit.

Takže dámy a pánové, věděli jste, že Bulharům vděčíme za počítače, airbagy a digitálky?

 

První elektronický digitální počítač vynalezl ve 30. letech 20. století John Vincent Atanasoff, po otci poloviční Bulhar, který se narodil v roce 1903 v USA? 

Vystudoval matematiku a fyziku a nastoupil jako asistent na univerzitu. V té době potřeboval rychle a přesně vypočítat různé složitosti a tak ho jednou napadlo, jak by mohl udělat počítač, který by to spočítal za něj. Dostal na to grant 650 USD a společně se svým žákem Cliffordem Berrym sestrojili v roce 1939 první prototyp tzv. Atanasoff-Berry Computer (ABC). 

Vypadal tehdy trochu jako ponk z dílny našich otců a manželů, ale naštěstí se myšlenky chopili další a ti nám počítače zmenšili do dnešních designových krabiček.

File:Atanasoff-Berry Computer.jpg

 

Peter Petrov, který se narodil v roce 1919 v Bulharské Brestovici, vynalezl nejen první bezdrátový srdeční monitor, ale také první elektronické náramkové digitálky. Samozřejmě, že manuální digitálky už tady byly dříve, on byl ale první, kdo je vymyslel elektronické a navíc s červeným LED podsvícením. Prodávaly se pod označením Pulsar společností Hamilton Watch Company od roku 1971. Cena těchto prvních skutečných digitálek byla závratná - 2100 USD - více, než za kolik jste si tehdy mohli pořídit automobil. Tento unikátní kousek nosil i Elvis Presley!

Peter Petrov měl poměrně zajímavý a pestrý život. V roce 1939 se nechal zapsat do francouzské cizinecké legie a v roce 1940 byl při obraně Maginotovy linie zajat německou armádou a byl odveden do zajateckého tábora do Polska. Po návratu do Bulharska se v roce 1941 stal příslušníkem bulharské armády a byl členem čestné stráže krále Borise III. V roce 1944 odjel studovat do Mnichova. Po studiích začal konstruovat námořní lodě. V 50. letech se dostal do Kanady a pak pracoval na arktických projektech v Grónsku pro US Air Force. Po práci v Indočíně se dostal na katamaránu podle jeho vlastního návrhu na Floridu a začal pracovat pro NASA, Boeing a Northrop v rámci programu Apollo. 

V roce 1975 založil společnost ADS Environmental Services a vyráběl přístroje k měření znečištění ovzduší. 

Po jeho smrti v roce 2003 prohlásil jeho syn Ralph : "He always laughed at danger and he laughed at death. He should have never made it to his 83rd birthday, let alone his 20th," Ralph Petroff said. "I guess if you were to combine Indiana Jones with Thomas Edison, the result would be Peter Petroff."

První airbag použitý na ochranu života pilotů (a posléze řidičů) vymyslel pravděpodobně další Bulhar, který se rozhodl žít v USA, Assen Jordanoff. V roce 1957 si sice patent na air-bag nechal zapsat John W. Hetrick, ale již v roce 1956 prý Assen Jordanoff použil airbagy pro piloty letadel. Tato práce není příliš dokumentována, ale chceme věřit tomu, že to byl právě Jordanoff, člověk, který se celý život zajímal o letectví a bezpečnost létání, kdo přišel s nápadem skutečně airbagy používat. 

Jordanoff byl skutečný nadšenec. Dokonce to byl on, kdo projektoval první letadlo vyrobené v Bulharsku (1915), měl v plánu také vyrábět letadlo s více motory, ale bohužel jeho práce byla ukončena kvůli 1. světové válce. V roce 1921 se se svým kamarádem Alexandrem Stojanovem dozvěděl o soutěži - Let kolem světa za 100 dnů. Byl v této akci dokonce podporován bulharskou vládou a tak se vydali do USA zjistit podmínky. Záhy však zjistili, že byli jediní, kdo se do soutěže přihlásil a soutěž proto byla zrušena. Přesto se však Jordanoff rozhodl zůstat v USA, ačkoli neuměl ani slovo anglicky. Zpočátku se živil tím, že odhazoval sníh, ale když sníh roztál, pracoval na stavbě nějakého mrakodrapu. Mezitím se už naučil dostatečně anglicky a mohl tak vystudovat a udělat si pilotní zkoušky. Od té doby už se živil jen prací kolem letadel. 

 

zdroje: 

https://en.wikipedia.org/wiki/John_Vincent_Atanasoff

https://www.engology.com/eng5petroff.htm

https://en.wikipedia.org/wiki/Assen_Jordanoff

 

 

—————

Zpět